Band i progressiv musik

Progressiv musik, även kallas progg, är de vanligast att det är band som spelar och utför musikgenren. Det är inte speciellt vanligt att solo artister och enskilda musiker väljer att spela och sjunga progressiv musik. Därav finns det många band som är kända från den progressiva musikens stortid, det vill säga på 60- och 70-talet. Vissa band har mer olika namn än andra, vilka känner vi igen än idag. Det som är gemensamt för de flesta bandens namn, finns givetvis undantag, är att de har svenska namn. Det var mer vanligt förr att bandets namn var på de språket som de kommer ifrån, men om man jämför med nutiden är det vanligare att ett band väljer att ha ett internationellt namn trots att de kommer från exempelvis Sverige.

 

Några svenska progg band

Här nedan kommer du kunna hitta och läsa några band från de svenska banden inom progressiv musik. Några exempel är Andra bullar, Arbete och fritid, Atlas, Eldkvarn, Doktor Kosmos, Ensamma hjärtan, Fläsket brinner, Freedom Singers, Gläns över sjö och strand, Hoola, Brandoola Band, Häxfeber, Kaipa, Kebnekajse, King George Discovery, Knutna nävar, Lift, Love exposition, Mobbe, Låt tredje örat lyssna in och låt tredje benet stampa takten, Motvind, Mörbyligan, Nationalteatern, NJA-gruppen, Norrbottens Järn, Ragnarök, Rekyl, Risken finns, Röda bönor, Samla Mammas Manna, Solen Skiner, Trettioåriga kriget,  vargavinter, Södra Bergens Balalaikor och Älgarnas trädgård. Detta är några av alla olika band som finns inom den progressiva musikgenren. Som du kanske märke är det ganska ovanliga, oförståeliga namn och udda. Här nedan kommer du kunna få lite mer fakta om några av de olika banden som har utfört progg inför många ungdomar genom 60- och 70-talets glada tider.

 

Nationalteatern, Eldkvarn, Motvind, Kebnekajse och Norrbottens järn

Nationalteatern har du säkert hört tidigare. De är ett band som kommer från Göteborg. Genrerna de utför är progg samt rock. De var aktiva från 1969-1993 samt 2010 med deras teatergrupp. Sedan har de varit aktiva med deras rockorkester åren 1980-1981 samt 1991-2015. Medlemmarna är Ulf Dageby, Nikke Ström, Håkan Nyberg, Mattias Hellberg samt Håkan Svensson. Eldkvarn har tidigare hetat Piska mig hårt. De kommer från Norrköping och utför rock som genre. De har varit aktiva från 1971 och inte lagt instrumenten på hyllan än. Deras medlemmar är Plura Jonsson, Carla Jonsson, Tony Thorén, Werner Modiggård och Claes von Heijne. Plura är mest känd i bandet och bland annat fått dem att bli såpass igenkända. Även motvind kommer från Göteborg och har varit aktiva sedan 1974 ända fram till idag, de har alltså inte lagt av. Medlemmarna är Jack McGuinness, Ulf Jansson, Attila Publik, BasBerra och Birger Lofman. Kebnekajse kommer från Sveriges huvudstad, det vill säga Stockholm. De har varit aktiva mellan åren 1971 till 1978 samt från 2001 till idag. Även dem är alltså aktiva idag. De har massvis med olika artister som bland annat är Scorpion. Till sist men inte minst har vi Norrbottens Järn kom kommer från Luleå.