Vad är en vinylskiva?

En vinylskiva är även kallad LP-skiva. Det är som en CD-skiva fast mindre. Vad är då en CD-skiva, kanske många frågar sig. För om man vet var en CD-skiva är så vet man säkert vad en LP-skiva är. Jo, som du läste innan så är de olika skivorna i olika storlekar, då LP-skivan är större och CD-skivan är mindre. Men de har exakt samma form. Båda är cirklar som är väldigt tunna. I mitten av skivan är det ett hål, som ett knäckebröd ungefär som är runt med ett hål i mitten. Dock är CD-skivan mycket tunnare än vad LP-skivan är, och det innebär att CD-skivan är mer skör. Det beror i grund och botten på att de kommer från olika årtal och att den tekniska utvecklingen inte hade kommit speciellt långt. En vinylskiva och CD-skiva används för att spela upp musik eller filmer. Vinylskivor spelar dock inte upp filmer utan de spelar endast upp musik, men CD-skivor kan spela upp båda. Man sätter alltså vinylskivan i en vinylspelare där det är en arm som har ett stift som nuddar skivan. På så sätt spelas det musik som är inspelad i skivan skulle man kunna säga. På samma sätt fungerar en CD-skiva, men istället för en vinylspelare använder man en DVD-spelare eller stereo som använder sig av ett stift fast i en modernare version.

 

När var det populär med vinylskiva?

Det var populärt med vinylskiva på mitten och sent 1900-tal då det var då den kom. Man kan säga att det var populärt fram till att CD-skivan kom för då gick dem flesta över till den då det var billigare och smartare. Det fanns mer utrymme om man säger så på en CD-skiva. Dock var det inte alla som hade råd att byta till CD-skiva då DVD-spelaren och stereon var väldigt dyr i början när den kom. Nu är det dock billigare eftersom det blir mer och mer vanligt med att streama film och musik på nätet.

 

Vinylskivans comeback

Nu är det populärt att att vinylskivan är populär igen, att allt fler köper in det i sina hem även fast det finns modern och tekniska sätt att spela upp musik. Varför vinylskivan har gjort en comeback är för att samhället blir allt mer retro och det kommer flera trender som var på den tiden som vinylskivan kom. Alla följer inte de nya och tekniska sakerna som kommer utan många gillar så kallad old-school. Därför är det många som väljer att spela vinylskiva igen, då det även ger ett annorlunda ljud som kan ge mer känsla och stämning. Det blir alltså allt mer populärt med vinylskivor vilket gör att de går upp i pris, speciellt de från gamla tider då de kom från början. Dessutom blir det allt mer eftersökt med vinylspelare eftersom det krävs en sådan för att utnyttja vinylskivorna. Många har även bara vinylskivor som dekoration.