Progressiv musikrörelse i Sverige
Det finns inte riktigt någon motsvarighet till progressiv musik utomlands, utan den som är i Sverige är unik för Sverige. Dock finns det givetvis enstaka band utomlands som utför ungefär samma typ av musik. Dessa band är inte lika stora som de var i Sverige, så därför kan de inte kalla sig själva för progressiv musik eller progg, för att de inte får ihop till en hel genre.
Några kända band från den progressiva musiken i Sverige
Här nedan kommer du som läsare och är intresserad av den progressiva musiken kunna läsa om några om de band som var aktiva på 1960-1970-talet. Dessa banden kommer du höra att de inte riktigt låter som de banden vi känner till i dagens samhälle som exempelvis One Direction och ACDC. De hade mer annorlunda namn men samtidigt roliga. Några av namnen på de olika banden var bland annat Andra bullar, Atlas, Doktor Kosmos, Eldkvarn, Fläsket Brinner, Ensamma Hjärtan, Häxfeber, Gläns över sjö och strand, Kebnekajse, International Harvester, Kung Tung, Lift, Love Explosition, Norrbottens Järn, Motvind, Röda Bönor, Samla Mammas Manna, Vargavinter och Älgarnas trädgård. Det finns minst dubbelt så många namn på olika band och detta är inte alla. Det är endast de populäraste bandet som fanns på 60- och 70-talet. Några av titlarna känner man igen, som exempelvis gläns över sjö och strand eller eldkvarn. Vissa av dessa namnet har levt vidare i Sverige och fortfarande har fäste i svensk musik.
Progg, endast för ungdomar?
Som med de flesta musikgenrer så är det vanligt att de är en viss typ av målgrupp som lyssnar på musiken. Det behöver inte vara en viss typ av ålder, men det kan vara exempelvis idrottare, personer som bor i förorterna, pensionärer, ungdomar och så vidare. Progg var mestadels för ungdomar. Det var inte så att musikgenren inriktade sig från början till endast ungdomar utan det var så att det var flest ungdomar som drog sig till musiken. I början var det väll blandat med åldrar på de som lyssnade, men allt mer mot den progressiva musikens topp i karriären, så var det mest ungdomar som lyssnade. Det kunde vara massvis med ungdomar på olika festivaler, discon, fester och även hemma hos någon som lyssnade på progg. Skulle man jämföra det med dagens samhälle skulle man kunna säga att det är som house. Många unga och ”nyvuxna”, det vill säga mellan åldrarna 18-25 lyssnar på house. Det är många konserter där det spelas house och där är oftast ingen människa över 25-30. House är som bäst på konserter och festivaler, men många lyssnar även på det i omklädningsrum, hemma, när man går till bussen i sina hörlurar, på discon och liknande. Det var samma sak på 60- och 70-talet med den progressiva musiken, ungdomar lyssnande på den ständigt. Det var inte många som valde att lyssna på den, och det var framför allt svårt att undvika den. Givetvis var mer intresserade än andra.